3 ноември 2012 г.

Летен спомен.


Края на деня наближаваше. Но това по абсолютно никакъв начин не можеше да осуети желанието на господин Джулиъс Долтън да се наслади на една изключително калорична, сладка и тъй желана наслада. Сладолед. Само при мисълта за него устата на Джулс се пълнеше със слюнка. От толкова време ме се ядеше, но така и не намираше време да отиде до любимия си сладоледен салон, който беше само на 20мин пеша ходене от апартамента му. А ето, че сега му се откриваше прелестна възможност да го направи. Случайният сблъсък на него и най-добрата му приятелка от детството, с която не се бяха виждали от 2 години, в  ботаническата градина преди няколко дена.
Джулиъс си вървеше с умерена крачка надолу по улицата. Сладоледеният салон, вече се виждаше в далечината. Сякаш желанието час по скоро да вкуси сладоледа си, Джулс леко забърза темпото си, в нещо средно между  бърза крачка и бавно ходене, което отстрани изглеждаше абсурдно смешно. Отвори врата на заведението, с  толкова излишна сила, че прикова погледите на повечето му клиенти, които в случая се оказаха малки деца със родителите си. Влизането бе сигнализирано и с мелодичният звук на една малка камбанка.
Джулс се настани на една от свободните маси в средата на заведението, с изглед към вратата, като си поръча един тоник, докато чака Дилия да се появи. Надяваше се да се появи по-скоро защото усещаше вече вкуса на Страчитела в устата си. 
На съседната маса с лице към мен стоеше малко момче с пясъчно русо коса. До него бе момиче с по тъмна от неговата коса, но с осезаема прилика в чертите. „Сигурно са брат и сестра” – помисли си Джулс. В същото време се чу отново мелодичният звън от камбаната, който прикова  погледа на Джулиъс.
Прекрасна както винаги! – поздрави я Джулс, след като Дилия се доближи достатъчно, че да може да го чуе. – Тези двамата не ти ли приличат на нас… преди.. 15 години? – попита я Джулс, посочвайки скрито децата, които до преди малко бе наблюдавал.


Няма коментари:

Публикуване на коментар